Vakcinace

psů a koček

Pro spokojený život psů a koček, pro jejich zdravý růst a vývoj je jim třeba zajistit určitou péči. Kromě správného krmení plnohodnotným krmivem, ošetření proti vnitřním a vnějším parazitům, péče o chrup, uši, drápky a dostatečný pohyb, je také nutné pravidelné očkování.

Proč očkovat?

Očkování se provádí jako ochrana a prevence před řadou nebezpečných virů a bakterií, které ohrožují psy a kočky po celý život. Jsou to nemoci, které mohou způsobit vážná onemocnění a nezřídka i smrt zvířete. Musíme si uvědomit, že některé z  virů a bakterií, jako vzteklina, leptospiróza a tetanus jsou přenosné i na lidi, a mohou zanechat trvalé následky,u vztekliny i smrt. Proto je vždy lepší prevence než léčba a zodpovědný majitel bere vakcinaci jako samozřejmost. Zvýšené množství nevakcinovaných psů a koček zvyšuje i pravděpodobnost výskytu nákaz, a proto by se to nemělo podceňovat.

Je očkování drahé?

Je nutné si uvědomit, že očkování je to nejmenší, co můžeme jednou za rok pro svého miláčka udělat. Cena za očkovací látku je vždy jenom nepatrný zlomek toho, co stojí léčba nemoci, proti které se očkuje. Léčba navíc nemusí být úspěšná, nebo může mít následky, které pak výrazně zvýší cenu za další podpůrnou léčbu.

Kdy a jak očkovat?

Štěňata začínáme očkovat ve věku 6 týdnů, koťata ve věku 8 týdnů. Očkování se opakuje 3-4 týdny po prvním očkování s tím, že u nového očkování je spektrum ochrany rozšířeno o další nemoci. Většina základních očkování u štěňat je nejčastěji proti kombinaci virů a bakterií. Ve věku 12-15 týdnů je nutné očkovat jak štěňata, tak koťata proti vzteklině. U psů je očkování proti vzteklině povinnost ze zákona. U koček povinné není, ale z hlediska našeho bezpečí se doporučuje. Po splnění základního očkování je nutné udržovat dostatečnou hladinu protilátek a očkovat pravidelně každý rok.

Proti čemu všemu se nejčastěji očkuje?

U psů je to psinka, parvoviróza, infekční zánět jater, parainfluenza , leptospiróza a vzteklina. V poslední době narůstá u psů výskyt případů boreliózy, proto se u mysliveckých psů, nebo u psů, kteří se pohybují u koní, doporučuje očkování proti borelióze a proti tetanu.

U koček je to panleukopenie, caliciviroza, infekční rhinotracheitida a vzteklina. Navíc lze kočky nechat očkovat i proti virové leukemii, virovému zánětu pobřišnice, pohrudnice a chlamydiím.

MVDr. Julius Punka

Copyright © ULTIMASOFT 2019. All Rights Reserved.