Obezita

psů a koček

Civilizační chorobě jménem obezita nepodléhají jenom lidé, ale i naši psi a kočky. Podle nejnovějších statistik trpí nadváhou 30-44% domácích mazlíčků. Obezitou nejčastěji trpí zvířata ve středním věku, ale především zvířata kastrovaná, kde je pravděpodobnost obezity až 50%. Obezitě nejčastěji podléhají plemena psů jako kokršpaněl, jezevčík, bígl, zlatý a labradorský retriever, a z koček hlavně britské modré.

Obezita je porucha metabolizmu,  ale kvůli hormonální poruše je obézních pouze 5% zvířat. Proč jsou tedy obézní? Důvod je jednoduchý. Hodně jídla, málo pohybu. S tím přicházejí komplikace, jako zkracování délky života, oslabení imunitního systému a náchylnost k infekčním nemocem. Zvyšuje se zatížení kloubů, srdce a cév a hormonální soustavy, stejně tak pravděpodobnost výskytu nádorových onemocnění.

Kde a jak začít hubnout?

Asi nejdůležitější je začít u nás, majitelů, uvědomit si, že náš miláček je "tlusťoch" a musí začít hubnout. Pro začátek je nutné zrušit podávání pamlsků. Mnoho lidí s tím má problém, protože je to podle nich narušení podstaty vzájemného vztahu mezi zvířetem a majitelem. Dnes ale trh nabízí hodně pamlsků s minimálním obsahem energie, nebo kousky žvýkací kůže, popřípadě lze jako odměnu  podávat  granule z denní dávky. Pamlskem se klidně mohou stát i kousky zeleniny a ovoce. Tedy žádné nedietní piškoty a suchary! Důležité je zarazit žebrání, protože to se v hlavičce psa nebo kočky ujme jako odměna.

Nejhorší je hladovění nebo snížení nedietních granulí pod únosnou míru. Tím pouze bereme zvířeti cenné minerály a důležité vitamíny. Podávejte vhodné granule se sníženým obsahem tuku a zvýšeným obsahem vlákniny, značené jako Light. Dávkování je vždy uvedeno na obalu a  dávku rozdělte na dvě dávky za den  psům a  na 4-6 dávek denně kočkám. Nenechávejte nedojedené jídlo v misce, ale asi tak půl hodiny od podání zbytek jídla dejte pryč. Další dávku podávejte přesně ve stanovenou dobu. Tím se obnoví normální chod metabolizmu, zažívací aparát si oddychne a žaludeční šťávy a enzymy se začnou produkovat v optimálním množství.

Ovšem  sama dieta nestačí. Když   zhubnout, tak musíme začít spalovat tuky. A to se dá jenom fyzickou aktivitou. Začněte pomalu a postupně prodlužujte délku  a množství vynaložené aktivity. Nejlepší jsou denní procházky, klidně 5x po 15 minutách,  a  po dvou týdnech procházky prodlužujte. Obézní kočky  rozpohybujete  formou hry jako je např. umělá myš, zátka ze šampaňského na niti nebo světelné ukazovátko.

Je zapotřebí, aby všichni v rodině tahali za stejný provaz. Největším nepřítelem našeho hubnoucího plánu je člen rodiny, který potajmu psa nebo kočku přikrmuje, protože je mu jich líto. Neuvědomuje si, že  mu tím velmi ubližuje. Proto je nutné každého důrazně upozornit, nebo mu pak předložit účty od veterináře.

Kontrola tělesné váhy našeho "tlouštíka".

Nikam nespěchejte, protože hubnutí je pomalý a zdlouhavý proces. Zpočátku kontrolujte váhu každý, až každý druhý týden. Pes by měl zhubnout přibližně 15% za 12 týdnů, tj.1-3% za týden. U koček je to 15% za 15-18 týdnů.

Co dodat závěrem? Asi nejdůležitější je se k tomu odhodlat, , upozornit všechny v rodině, o co se snažíte, odolat žadonícím očím svého mazlíčka a dodržet všechna pravidla až do té doby, než  nabude hmotnosti odpovídající standardu.

MVDr. Julius Punka

Evelýna Čížková

Copyright © ULTIMASOFT 2019. All Rights Reserved.