Osina

nebezpečný kousek trávy

Řekne-li se procházka po louce, představíme si louku plnou květů, tedy idylické prostředí pro hry našich psích miláčků. Nejen na louce, ale téměř všude, kde dozrávají trávy, může na psa čekat závažný problém, kterým je osina, pouhopouhý kousek trávy.
Co ty osiny vlastně jsou? Obyčejné plevy zakončené štětinovitým výběžkem, které tvoří obal travního semene, jemuž usnadňují cestu do půdy. Osina je ostrá jako jehla a proniká snadno do těla přes pružnou kůži, která ji rychle uzavře. Nejčastěji se zapíchne psům mezi prsty na tlapkách, u nižších plemen do slabin, ale často i do uší nebo očí. Osiny jsou schopny dostat se i do nosu a dalších tělních otvorů. Když se osina dostane do podkoží, začne dráždit okolní tkáň. Zraní ji, vyvolá zánět, bolest a infikuje ji. Zpočátku se příznaky projevují kulháním a intenzivním lízáním zraněného místa. Kůže je často zarudlá, teplá a bolestivá na dotek. Zakrátko se objeví hnisavý otok. Často se stane, že zhnisaná bulka praskne a hnis vyteče. Problém tím však nekončí, protože osina je cizí těleso, kterého se chce tělo za každou cenu zbavit. Ve výjimečných případech osina vyteče s hnisem, ale častěji mrška putuje dál
a vyvolává otoky a záněty na jiném místě, mnohdy jen o několik centimetrů dál od místa průniku do kůže. Pokud si pejsek v létě intenzivně líže packu a pokulhává, jedná se téměř na devadesát procent o osinu. Pak je nezbytná návštěva veterinární ordinace a ve většině případů je nutný i malý chirurgický zákrok.


Pokud ale osina vnikne do zvukovodu, jsou příznaky okamžité a výrazné. Pejsek začne po procházce klepat hlavou, naklánět ji na postiženou stranu, naříkat a urputně si drbat ucho. V žádném případě se ucho nesnažte čistit sami, protože hrozí, že mu osinu zatlačíte ještě hlouběji do zvukovodu a mohli byste velmi snadno propíchnout bubínek. Po několika dnech se ve zvukovodu vytváří velké množství ušního mazu, který znemožňuje rychlou a jednoznačnou detekci problému. Vyjmout osinu není složité, ale je potřeba mít na to speciální vybavení. Ve většině případů není zapotřebí provádět zákrok v anestezii.

Jak předcházet problémům s osinami?

Není důvod jakkoliv omezovat místo procházek. Nejdůležitější je vždy po procházce, nebo jednou za den,  prohlédnout pejskovi packy a uši. Existují plemena, která jsou k tomu zvlášť náchylná, jako kokršpanělé, westíci, pudlové, prostě všichni chlupáči a kudrnáči. Důsledně vytáhnětě každou osinu, kterou najdete, zejména
v meziprstí a v uších. Každá zapomenutá osina je pro pejska potencionální bolest, protože až za několik dní se může vydat na cestu do bezbranného tělíčka. Pokud se zabodne do kůže, trvá to obvykle několik dní, než se ztratí v podkoží. Ideální prevence je také krátký letní sestřih a průběžné stříhání chloupků mezi prsty a polštářky a vystříhané nebo vyholené vnitřní strany uší. Doporučuji to dělat zejména u plemen s převislými slechy, jako mají kokršpanělé, pudlové, nebo setři.

Závěrem bych rád upozornil na to, že osiny nejsou sezonní záležitostí, ve skutečnosti se v přírodě vyskytují po celý rok, a jediný způsob, jak se bolestivému zranění vyhnout, je prevence.
MVDr Július Punka