Morče

Je morče vhodné jako živá hračka?

Morče peruánské je jedním z nejčastěji chovaných domácích zvířat a těší se mimořádné oblibě jak u dětí, tak u dospělých. V zoologické systematice se řadí mezi hlodavce a pochází z Peru v Jižní Americe.

Morčátka chováme v bedničkách, klecích nebo plastových nádržích,  s minimálním půdorysem 35x50 cm a výšce 30 cm.  Jako podestýlku můžeme použit hrubé hobliny nebo nasekanou slámu, ale v dnešní době se často používají už komerčně vyráběné podestýlky z odpadu rostlinné výroby, speciálně upravené pro malé hlodavce. Důležité ale je, aby podestýlka dobře nasávala jejich moč. Nejlepší teplotní prostředí je od 12 do 28°C. Můžeme je chovat v bytě nebo venku na zahradě. V zimě se ale chov morčátek venku nedoporučuje, protože  trpí zimou, a to se odrazí na jejich opožděném  páření a nízkém počtu mláďat.

Morčata patří mezi polysterická zvířata. To znamená, že mají říji po celý rok. Délka gravidity je 60-65 dnů. Samice morčat mají jenom jeden pár mléčných bradavek a to je omezuje v počtu mláďat. Počet mladých v jednom vrhu se pohybuje od 1 do 5 kusů. Zřídka se ale  narodí víc než 3 mláďata. Ta se rodí osrstěná a hned od prvního dne jsou schopná přijímat potravu. Od matky se můžou odstavit ve věku 3 týdnů a velikosti svých rodičů dosahují ve věku 4 – 6 měsíců. Průměrný věk je 6 – 8 let. Nejvyšší věk, jakého se morčátko dožilo, je 15 let.

Morče je typický hlodavec. Základem jeho potravy je vláknina. Krmení tvoří hlavně zelené krmivo, v zimě kvalitní seno,  zelenina a ovoce. Jádrové krmivo, jako pšenice, oves, slunečnice, které tvoří 90% komerčně vyráběných krmiv, by se mělo podávat spíš výjimečně, protože pak mohou mít morčata trávicí potíže. Zrní  může dostatečně nahradit například suchý, neplesnivý chléb. Morče je charakteristické tím, že stejně jako my a primáti si nedokáže samo vyrábět vitamín C. Proto ho musí přijímat v potravě, hlavně v podobě zeleniny a ovoce. Pro zimní období, kdy není tolik zeleného krmiva, se dají koupit preparáty s obsahem vitamínu C,  vyráběné přímo pro morčata. Také je důležité zajistit morčeti dostatek čisté pitné vody. Spotřeba vody se mění v závislosti na šťavnaté potravě. Nejvíce pije  v zimním období, kdy se krmí hlavně senem. Kromě neustálého přijímání potravy morčata často pojídají vlastní bobečky. Je to pro ně životně důležité. Dělají to nejen  proto, že je jejich trus bohatý na vitamíny skupiny B a bílkoviny, ale hlavně si tím obnovují střevní mikroflóru. Především večerní a noční trus je světlý, měkký a bohatý na živiny.

Kromě zabezpečení kvalitní stravy je důležitá i pravidelná kontrola jejich zdravotního stavu. Je třeba kontrolovat délku drápků, protože často prorůstají a kroutí se, což je dosti bolestivé. Pokud je podlaha moc tvrdá, nebo málo vystlaná podestýlkou, dělají se jim mozoly. Pravidelným čištěním a odebíráním močí nasáklé podestýlky předcházíme zánětům kůže na polštářcích nohou. Měli bychom také sledovat, jestli morčátko každý den jí, protože jakmile mají nějaké zdravotní potíže, přestávají přijímat potravu, a pokud 3 dny nejedí, začínají jim tukovatět játra. Pak přes veškerou snahu  morčata umírají. I proto je nutné každý den sledovat, jak se morče chová, jestli jí, má formovaná hovínka, zda je v pohybu a nesedí naježené někde v rohu.

A jak se k morčeti chovat? Jsou to hodně plachá a nedůvěřivá zvířátka. Proto by bylo dobré si osvojit několik pravidel. Nedělat žádné rychlé a překvapivé pohyby, nikdy je nehonit, v bezprostřední blízkosti zvířete se vyvarovat hluku i křiku, a hlavně mít hodně trpělivosti. Přeji vám s plachým morčátkem hodně štěstí.                                          MVDr. Julius Punka a Evelýna Čížková