Letní vedra

a zvířata

V poslední době jsme nejen my, lidé, ale i naši domácí mazlíčci  vystaveni  únavným tropickým teplotám. I u zvířat nejvíce trpí mláďata, staří a bohužel musím též říci, že především obézní jedinci.  Letní horko špatně snáší ti s nemocným srdcem, psi a kočky se zkráceným nosem jako např. boxeři, buldoci, mopslíci, perské kočky a dlouhosrstí  psi s hustým kožichem.

Oproti nám se psi nemohou ochladit pocením. Jsou odkázáni pouze na zrychlený dech s vyplazeným jazykem, a tak  může snadno dojít k přehřátí organismu, což poznáte podle toho, že  má váš pes výrazně vyplazený jazyk, rychle a obtížně dýchá, dělá se mu pěna v tlamě, je neklidný, někdy panický, má tendenci utíkat do stínu a vyhledává chladná místa. Často nereaguje na povely svého pána a má zrychlenou srdeční činnost. Teplota v konečníku se v takových kritických případech blíží, nebo dokonce přesahuje 40 °C.

Zaznamenáte-li tyto projevy, je nezbytné psa okamžitě zchladit např. studenými  obklady  na hlavu, tlapky a vnitřní stranu stehen, které je třeba často  vyměňovat, protože se vlivem zvýšené teploty zvířete rychle zahřívají a přestávají splňovat svůj účel. Snažte se, aby tělesná  teplota pejskovi  klesla pod 39,4°C a níže. Buďte ale opatrní. Ochlazování nesmí být prudké. Nikdy nestrkejte  psa pod studenou sprchu, nebo jej neházejte do studené vody ve vaně, či  v bazénu. Z toho může mít  kromě šoku  i zápal plic nebo  problémy s pohybem zadních končetin. Pokud se sám rozhodne vlézt do vody,  tak jej pak pečlivě osušte a nedovolte mu  lehnout si na studenou dlažbu, i kdyby se o to snažil. Zajistěte mu neustálý přístup k vodě. Pokud pes nechce pít, musíte  do něj vodu dostat třeba pomocí stříkačky přímo do tlamy. Opět to ale  nesmí  být voda ledová, nebo příliš studená, neboť  mu  hrozí zánět hrdla, popřípadě průdušek, nebo nepříjemný průjem.

Dalším následkem vysokých teplot je rozehřátý asfalt nebo beton. Majitelé psů si často neuvědomují, že když si na rozpáleném chodníku pohodlně vykračují v botech, jejich pejsek  vedle nich trpí a klidně si  může  popálit tlapky.  Vyhýbejte se  raději takovým procházkám a  voďte své pejsky  po travnatém povrchu. Pokud to nejde, což je problém zejména ve městech, tak jim alespoň potřete tlapky ochranným krémem.

Nebudete tomu možná chtít věřit, ale i pes se může na prudkém slunci spálit. Zabráníte tomu tím, že mu neosrstěné části těla natřete krémem s UV filtrem 10 a více. Samozřejmě, že nejvíce trpí naháči, ale v ohrožení jsou např.  růžové čumáčky a víčka jiných plemen.

Hodně se mluví o tom, že se nemají nechávat zvířata v uzavřených automobilech a přesto se to pravidelně děje. Během krátké chvíle teplota v autě vystoupá až k 60 °C a následky toho mohou být kritické.

K létu patří grilování, z čehož mají psi neskrývanou radost  a je velmi těžké se s nimi o grilované dobrůtky nepodělit, ale buďte raději skoupí. Časté pojídání kostí a grilovaného masa jim vůbec nesvědčí.  Z přílišné konzumace kostí trpí  zácpou a z tučného masa v kombinaci s ostrým  kořením mohou dostat velmi  bolestivý  zánět slinivky.

V letních teplých dnech je dobré  venčit psy brzy ráno nebo večer, a pokud se rozhodnete vzít si je s sebou na výlet, tak raději do lesů, parků a míst, kde nebudou vystaveni přímému slunci.

Nezapomínejte na dostatek vody nejen pro sebe, ale i pro svého psa a užijte si ve zdraví zbytek léta.                                                                                                                    MVDr. Július Punka