Klíšťata

Přichází jaro a s ním klíšťata

Klíště je roztoč o velikosti 2,5 – 4,5. Má 8 nožiček, chobotek s háčky na přichycení na kůži a klepítka na rozříznutí kůže. Záda má chráněna tuhým štítkem, který je u samiček menší, aby mohly nasát co nejvíce krve. Vývoj klíšťat probíhá ve třech stadiích a je spojený se sáním krve. Zatím co v raných vývojových stadiích sají krev jenom z hlodavců, ježků a ptáků, dospělá klíšťata se specializují na velká zvířata a na lidi. Tvorba vajíček závisí na množství krve. Páření klíšťat probíhá při sání krve na těle hostitele, a když je samička dostatečně nasátá, odpadne do prostoru a vyhloubí si jamku v zemi, kam naklade vajíčka. Vývojový cyklus od vajíčka po dospělého jedince trvá 1 - 3 roky.

V naší republice se klíšťata vyskytují téměř ve všech pásmech, až do nadmořské výšky 1200m. Nejrizikovější období výskytu je konec dubna a květen, a potom na podzim. V  důsledku mírné zimy není v poslední době vůbec mimořádné setkat se s klíšťaty i v lednu a únoru.

Zdravotní rizika:

Je dokázáno, že klíšťata přenášejí až 150 různých nemocí. U nás jsou to nejčastěji lymská borelioza, klíšťová encefalitida, hemobartoneloza, nemoc kočičího škrábnutí a na jižní Moravě i babesioza. U králíků je to tularemie. Největším strašákem poslední doby je borelioza. Ve většině případů nejsou příznaky příliš specifické a často se projevují až za dlouhou dobu ve formě chronických potíží, jako je rozpad chrupavek nebo selhání ledvin.

Co s přisátým klíštětem? Nezabíjejte ho. Neaplikujte krémy, oleje ani dezinfekci. Jeho smrt totiž přináší určitá rizika. Jakmile uhyne, je křehčí a při vytahování se lehce protrhne a hlavička pak zůstává v ráně, kde dál působí toxicky. Před smrtí vypouští do rány více slin, a tím se do těla dostává větší dávka virů a toxinů. Tělo klíštěte ani nerozmačkávejte, ani ho nechytejte za bříško a nekruťte s ním. Když totiž tlačíme prsty na bříško klíštěte, vymáčkneme do rány obsah jeho střev a do těla se tak dostává mnohonásobně větší dávka bakterií boreliozy. Proto je dobré si pořídit speciální umělohmotné kleštičky na vyndávání klíšťat. Jimi se klíště uchopí co nejblíže kůži a neprotnou jeho chobotek. Také s ním nepřijdete do těsného kontaktu a jednoduchým točením ho vyndáte. Takováto jednoduchá pinzeta stojí 25 - 30 Kč. Ránu vydezinfikujeme. Nejlepší jsou přípravky, které ničí jak bakterie, tak viry, jako např. roztok Betadinu. Potom klíště buď spalte, nebo utopte. Pokud ho hodíte do koše, může z něho vylézt a napadnout někoho dalšího. Nesahejte na klíště  holýma, nechráněnýma rukama.

Jak chránit naše chlupáčky?

Na trhu existuje spousta preparátů, např. spot-on, známých jako kapička za krk, nebo obojků s prodlouženým efektem působnosti až na 7 měsíců. Existují  různé spreje a šampony, ale doba jejich působnosti  je mnohem kratší. Většinou jsou tyto přípravky kombinované a účinkují jak proti klíšťatům, tak proti blechám.

Proti lymské borelioze existují vakcíny, které mají spolehlivý ochranný účinek jak na psy, tak na kočky. Bohužel, tohle můžeme my lidé našim miláčkům jenom závidět, protože pro nás vakcína proti borelioze neexistuje.

Měli bychom se smířit s tím, že i když používáme různé přípravky, neměli bychom zapomínat po každé procházce zvíře prohlédnout a nalezené klíště vytáhnout. Většina přípravků působí jako kontaktní jed, a i když se klíště stihne i přes ošetření zakousnout, nedostane se hluboko, a když ho vytahujeme, většinou  je už  polomrtvé.

Někdo je na klíšťata magnet a někdo se nemusí nijak ošetřit a klíště nechytne. To samé platí jak u lidí, tak i u zvířat, ale raději bychom to neměli podceňovat.

MVD.r Julius Punka